Σχεδιασμός και Διαχείριση Σταδιοδρομίας-Τεχνικές Εύρεσης Εργασίας

Η σταδιοδρομία μας είναι μια διαδικασία αναρίθμητων και απρόβλεπτων μαθησιακών εμπειριών που αρχίζουν από τη γέννησή μας για αυτό και είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πρ σπαθήσουμε να διαχειριστούμε τη σταδιοδρομία μας σε ένα περιβάλλον περισσότερο αβέβαιο και ευμετάβλητο . Πότε ξεκινά η διαχείριση σταδιοδρομίας; Συχνά πιστεύουμε ότι η διαχείριση της σταδιοδρομίας μας ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών μας, συχνά έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση στο νου μας ότι η επαγγελματική αποκατάσταση είναι κάτι πιο μακρινό και αφορά περισσότερο στην ενήλικη ζωή και όχι στη φοιτητική περίοδο. Κι όμως η διαχείριση σταδιοδρομίας ξεκινά κατά την διάρκεια των σπουδών! 

Γίνε "καλός φοιτητής"

Αρχικά αυτό σημαίνει συνεπή και τακτική παρακολούθηση και επιλογή μαθημάτων για την μέγιστη δυνατή απόκτηση καλού βαθμού. Επίσης, η εκμάθηση-χρήση ξένων γλωσσών, η εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και η εκπόνηση επιστημονικών- ερευνητικών εργασιών, χρειάζεται να δρομολογούνται χρονικά από αυτήν την περίοδο, για να μπαίνουν στο φάκελο των προσόντων μας. Συχνά επίσης η επαφή με το καθηγητικό και ακαδημαϊκό , συμβάλλει με θετικό τρόπο στην απόκτηση εκείνων των δεξιοτήτων συγκέντρωσης και αξιολόγησης πληροφοριών (αυτοπληροφόρηση) που χρειαζόμαστε προκειμένου να ενταχθούμε ομαλότερα στον ενεργό εργασιακό στίβο, έχοντας μια πρώτη εικόνα για τις εξελίξεις στον επαγγελματικό μας κλάδο. 

 

Εργάσου εποχιακά ή ως εθελοντής

Η εργασία-απασχόλησή μας σε εθελοντικούς οργανισμούς , η συμμετοχή μας σε φορείς που παρέχουν προγράμματα για νέους και η πρακτική άσκηση σε διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδος (internships) μπορεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Η εποχιακή, περιστασιακή ή μερική απασχόληση ακόμη και σε θέσεις μη σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών μας επίσης, μπορούν να μας δώσουν μια πρώτη εικόνα του επαγγελματικού μας εαυτού και να μας ενδυναμώσουν για το μέλλον, μέσα από την ανακάλυψη των δυνατών και αδύναμων σημείων που εντοπίζουμε στους εαυτούς μας ως εργαζόμενοι. 

 

Απέκτησε αυτογνωσία

Η γνώση των προσωπικών και επαγγελματικών μας δεξιοτήτων, όπως επίσης και οι κοινωνικές μας δεξιότητες (soft skills), είναι απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε μελλοντικά να προβάλλουμε στους εργοδότες τον εαυτό μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέτοιες δεξιότητες, μπορούν να αποτελέσουν η αποτελεσματική επικοινωνία (effective communication), η συνεργασία (cooperation),η επιχειρηματικότητα (entrepreneurship), η ευελιξία (flexibility),ο προσανατολισμός στον πελάτη (customer orientation), η επίλυση προβλημάτων (problem solving), ο σχεδιασμός & οργάνωση (planning & organizing), η προνοητικότητα (pproactive approach), η αντοχή στην πίεση (stress resilience) και η διαχείριση πληροφοριών (managing information). 

 

Τεχνικές εύρεσης εργασίας 

Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να αναζητήσουμε εργασία; 

Αξιοποίησε τις υπηρεσίες των Γραφείων Διασύνδεσης, είτε της Σχολής σου είτε άλλων Σχολών 

Αρχικά μπορείς να καταχωρήσεις τα πλήρη βιογραφικά σου στοιχεία στη βάση δεδομένων του Γραφείου Διασύνδεσης της σχολής σου. Έτσι, με τη γραπτή συγκατάθεση σου, τα στοιχεία του βιογραφικού σου είναι στη διάθεση των εταιρειών που ζητούν συνεργάτες με τα προσόντα σου. Εάν κάποια εταιρεία ενδιαφερθεί και θέλει να σε καλέσει σε συνέντευξη, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο και να ζητήσει τα στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία δεν ανακοινώνονται στη βάση δεδομένων. Στα γραφεία διασύνδεσης επίσης, αναρτώνται αγγελίες καθημερινά με κενές θέσεις εργασίας στο ηλεκτρονικό site. Μπορείς να φέρεις το βιογραφικό σου ή να το στείλεις με e- mail προς τους ειδικούς συμβούλους του γραφείου. Το Γραφείο Διασύνδεσης στέλνει τα βιογραφικά σημειώματα των ενδιαφερομένων, στις εταιρείες όταν προκύπτουν θέσεις ανάλογες των προσόντων των πτυχιούχων των τμημάτων. 

 

Δήλωσε συμμετοχή σε Ημέρες Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας

Στις εκδηλώσεις αυτές γίνεται αναλυτική παρουσίαση των εταιριών που συμμετέχουν, με αναλυτική αναφορά στις ειδικότητες των απασχολουμένων, την πολιτική των προσλήψεων και τις προοπτικές εξέλιξης των εργαζομένων. Μετά την παρουσίαση της εταιρίας, πραγματοποιούνται συνεντεύξεις φοιτητών και νέων αποφοίτων πάντα στο χώρο του πανεπιστημίου. Οι συνεντεύξεις αυτές έχουν κυρίως χαρακτήρα γνωριμίας αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε μια προσφορά θέσης εργασίας. 

 

Ενημέρωσε τον κύκλο των γνωστών και φίλων σου, ότι ψάχνεις δουλειά 

Ενημέρωσε τους για τα προσόντα, τις σπουδές, την προϋπηρεσία που τυχόν έχεις, και τις ειδικές γνώσεις σου (Η/Υ, ξένες γλώσσες).Μη διστάζεις να αφήσεις το βιογραφικό σου σημείωμα σε γνωστούς σου που πιθανόν να μπορούν να το δώσουν σε κάποιον ενδιαφερόμενο εργοδότη.

 

Αναζήτησε εταιρείες ευρέσεως εργασίας και επιλογής προσωπικού

Σε αυτές τις εταιρείες, ο υποψήφιος δίνει το βιογραφικό του ή συμπληρώνει μια αίτηση με τις προσωπικές του πληροφορίες. Στη συνέχεια, 'περνά' από μια σειρά συνεντεύξεων από στελέχη του γραφείου και γίνεται η αξιολόγηση του. Εάν εκείνη τη στιγμή υπάρχει κάποια θέση που θα μπορούσε να απασχοληθεί ο υποψήφιος, του γίνεται η προσφορά. Αν όχι, τα στοιχεία του υποψηφίου κρατούνται στα αρχεία του γραφείου και ειδοποιείται όταν βρεθεί κάτι που τον ενδιαφέρει. \

Γίνε μέλος σε διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς σχετικές με την ειδικότητά σου

Τέτοιου είδους συμμετοχές σε δραστηριότητες φορέων σου προσφέρουν ενημέρωση γύρω από τα δρώμενα του κλάδου σου και επιπλέον μπορούν να σου προσφέρουν πληροφορίες που να σε βοηθήσουν στην επαγγελματική σου αποκατάσταση. 

 

Κάνε έξυπνη χρήση του Διαδικτύου

Στο διαδίκτυο, πολλές εταιρείες ανακοινώνουν κάποιες θέσεις εργασίας στην ιστοσελίδα τους, ενώ κυκλοφορούν ποικίλα ηλεκτρονικά sites που ασχολούνται αποκλειστικά με δημοσίευση θέσεων εργασίας και διαχείριση βιογραφικών σημειωμάτων. Με την αναζήτηση στο Internet μπορείς να πληροφορηθείς για ευρωπαϊκά προγράμματα πρακτικής άσκησης, έρευνας, εποχιακής απασχόλησης στο εξωτερικό ή να μάθεις για κάποιες εταιρείες που το αντικείμενο τους σε ενδιαφέρει αλλά δεν έτυχε να τις γνωρίζεις. ]

 

Χρήσιμa Tips..

  • Φτιάξε ένα πλάνο ενεργειών, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτές τις επιλογές σου. 
  • Κάνε πράγματα, ακόμη και εάν δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα 
  • Εργάσου σε ένα αντικείμενο, ακόμη και εάν δεν κατέχεις όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται. 
  • Μη φοβάσαι τις αποτυχίες και τα λάθη
  • Μην περιμένεις να σου φέρει η τύχη την επιθυμητή πορεία, αλλά κάνε ό,τι μπορείς για να δημιουργήσεις τη δική σου τύχη. 
  • Ιεράρχησε τις προτεραιότητές σου, εντάσσοντας και την προσωπική σου ζωή, εκτός από την εκπαιδευτική και επαγγελματική, στο πλάνο σου. 
  • Χρειάζεται να αντιληφθείς ότι οι σπουδές σου και η μετέπειτα πορεία σου εκτός από προσωπικό όφελος ενέχουν και κοινωνικό όφελος, καθώς η προσωπική μας πρόοδος δεν μπορεί να διαχωριστεί και να αποκτήσει αξία χωρίς τη συνακόλουθη κοινωνική πρόοδο.

Ημερολόγιο Γεγονότων

Ψυχολογική Αναδραστικότητα: Η αντίδραση στον περιορισμό της ελευθερίας

Η τρέχουσα περίοδος, την οποία διανύουμε με άγχος και αβεβαιότητα, είναι πρωτόγνωρη για κάθε άτομο, ομάδα και κοινωνία. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που λόγω μιας πανδημίας, η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη έχει τεθεί σε καραντίνα και απομόνωση, με σκοπό τη διακοπή της μετάδοσης του –γνωστού πια...
Διαβάστε περισσότερα