Σχολές Γονέων-Σχολεία για γονείς

Ανέκαθεν η  Αγωγή του παιδιού, αποτελούσε και αποτελεί ακόμη, χρέος της οικογένειας, της κοινωνίας και της Πολιτείας, η οποία έχει εναποθέσει χρόνια τώρα στην παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών στο σχολείο, το βαρυσήμαντο αυτό έργο: να εκπαιδεύσει, να διαπαιδαγωγήσει, να διαμορφώσει τον μαθητή, τον μελλοντικό πολίτη της χώρας μας.

Οι ραγδαίες αλλαγές στις συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής ζωής όμως, επηρέασαν τόσο βαθιά τις οικογενειακές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ηθικές δομές του λαού μας, που η κύρια ευθύνη για την Αγωγή του παιδιού, για τη διαπαιδαγώγηση του μαθητού, δεν εναποτίθεται μόνο στο σχολικό περιβάλλον και στον ρόλο του δασκάλου και του εκπαιδευτικού, αλλά στον καθέναν από εμάς που αναλαμβάνει ρόλο καθοδηγητή των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Οι πρώτοι καθοδηγητές των παιδιών και των εφήβων, είναι και πρέπει να είναι οι γονείς. Πόσο όμως, και μέχρι ποιο σημείο μπορούν οι γονείς να κουβαλήσουν όλο αυτό το φορτίο ευθύνης;

Συχνά οι γονείς σαστίζουν μπροστά σε όλον αυτό τον καταιγισμό των νέων οικογενειακών και κοινωνικών δεδομένων: αύξηση του αριθμού των διαζυγίων, υπέρμετρη σεξουαλική απελευθέρωση,  αύξηση των γεννήσεων από ελεύθερες γυναίκες και μάλιστα εφήβους, νεανική παραβατικότητα, ομοφυλοφιλία, πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία και αύξηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της γυναίκας, καθυστέρηση των γάμων λόγω της  μεγαλύτερης διάρκειας οικονομικής εξάρτησης των νέων από τους γονείς,  ακρίβεια της ανατροφής του παιδιού..  όλα αυτά τα δρώμενα συχνά αποδυναμώνουν τους γονείς στο έργο της ανατροφής και της αγωγής των παιδιών τους και τους φέρνουν αντιμέτωπους με ποικίλα θέματα, διλήμματα, προβληματισμούς, δυσκολίες και αδιέξοδα..

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ..

Σαν από «μηχανής θεός», η Σχολή Γονέων, έρχεται για να βοηθήσει τους γονείς στο δοκιμαζόμενο πια θεσμό της οικογένειας, το 1962. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, «..η πρώτη Σχολή Γονέων στη χώρα μας, λειτούργησε το 1962, με την «εγγραφή» 300 Αθηναίων που ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της. Η Μαρία Χουρδάκη, ψυχολόγος και συντονίστρια όλου αυτού του εγχειρήματος, ιδρύει στη συνέχεια, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ένα μορφωτικό σωματείο που συντονίζει τη λειτουργία των Σχολών Γονέων σε όλη την Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα…Το ενημερωτικό έντυπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Το 1964, στο Παρίσι, ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία για την εκπαίδευση των Γονέων. της Το 1964, στο Παρίσι, ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία για την εκπαίδευση των Γονέων, γνωστή με τα αρχικά F.I. E. P. (Federation Internationale pour l’Education des Parents- International Federation for ParentEducation). Η Μαρία Χουρδάκη, προσκλήθηκε τότε στο Παρίσι από τον Andre Isambert, Πρόεδρο των Σχολών Γονέων της Γαλλίας και υπέγραψε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας την ιδρυτική πράξη της F.I. E.PΑνήκει στο Διοικητικό της Συμβούλιο μέχρι  σήμερα (εκλογές ανά τριετία). Οι Σχολές Γονέων στην Ελλάδα επεκτάθηκαν και στην επαρχία, καθώς από το 1980, λειτούργησαν 134 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Στη Γαλλία το 1986, η     F. I. E. P , εκτιμώντας την όλη εργασία των Σχολών Γονέων στην Ελλάδα, το έργο του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων και της Μαρίας Χουρδάκη, διοργάνωσε ειδική τιμητική τελετή,  ενώ  στις 21/6/1998 υπεγράφη σχετικός νόμος από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας κ. Γ. Αρσένη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλ. Παπαδόπουλο που συνιστά τη λειτουργία Σχολών Γονέων στους Συλλόγους Γονέων, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση…».

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Πρόκειται για τακτικές συγκεντρώσεις γονέων σε μικρές ομάδες, (max 15 ατόμων) σε σταθερή ημέρα, ώρα και τοποθεσία,  με την παρουσία ενός ειδικού επιστήμονα, ο οποίος φέρει την ευθύνη της οργάνωσης, της συγκέντρωσης των μελών και του συντονισμού της ομάδας. Στις ομάδες αυτές των γονέων, συμμετέχουν όσοι γονείς ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν το «επάγγελμα» του γονέα, δηλαδή να ενημερωθούν για τα δρώμενα στο χώρο της ψυχολογίας του παιδιού, του εφήβου και της οικογένειας, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις ανησυχίες τους με άλλους γονείς, να μάθουν νέους, αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων μέσα στην οικογένεια, να επιλύσουν απορίες σχετικές με την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού, να βελτιωθούν ως γονείς, αλλά και ως άνθρωποι γενικότερα. Μια Σχολή Γονέων, στοχεύει στα παρακάτω:

  • Στην ενημέρωση και πληροφόρηση του γονέα
  • Στην πρόληψη
  • Στην ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και γνώσεων με άλλους γονείς

Η Σχολή Γονέων δεν είναι ψυχοθεραπευτική ομάδα, στην οποία τα μέλη εκτίθενται δίνοντας προσωπικές πληροφορίες, είναι ομάδα ενημέρωσης, πρόληψης και συμβουλευτικής.

 

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

 Ο συντονιστής, συνήθως είναι ψυχολόγος, μπορεί όμως να αναλάβει και εκπαιδευτικός, ή άλλη ειδικότητα που σχετίζεται με το χώρο της ψυχικής υγείας, με την προϋπόθεση ότι έχει ανάλογες σπουδές, γνωρίζει την τεχνική του συντονισμού και είναι σε θέση να παραπέμπει έναν γονέα, όταν κρίνεται κατά περίπτωση, σε έναν πιο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Ο συντονιστής, κάνει τις απαραίτητες επαφές με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμους, συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων κ. λ .π), ενημερώνει για την λειτουργία μιας Σχολής Γονέων, και κινητοποιεί τη συγκέντρωση αιτήσεων από ενδιαφερόμενους γονείς. Αφού συγκεντρωθεί ο κατάλληλος αριθμός αιτήσεων, τότε συστήνεται η ομάδα των γονέων, την οποία τη συντονίζει και στην οποία παρουσιάζει σε κάθε συνάντηση ένα θέμα ψυχολογίας που θέλουν τα μέλη να ακούσουν και να συζητήσουν πάνω σε αυτό. Μετά από την εισήγηση του συντονιστή, οι γονείς, έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν, να λύσουν απορίες, να μοιραστούν εμπειρίες τους και να οδηγηθούν σε νέα συμπεράσματα. Τα θέματα που συζητούνται στις ομάδες, προκύπτουν από τα αιτήματα των γονέων.

Σε κάθε περίπτωση οποιοσδήποτε συντονιστής, χρειάζεται να έχει γνώση, εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση σε θέματα ψυχικής υγείας και να έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στο συντονισμό μιας Σχολής Γονέων.

 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ;

Οι γονείς που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν Σχολές Γονέων, μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. του Υ.Π.Ε.Π.Θ.) στα κατά τόπους παραρτήματα της περιφέρειας και στα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, ο οποίος μπορεί να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο για τις περιοχές τόσο της Αθήνας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος, στις οποίες λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν Σχολές Γονέων, παραπέμποντάς τον  στα ανάλογα παραρτήματα της περιφέρειας. Επίσης μπορεί να απευθυνθεί σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής του που δραστηριοποιούνται στην οργάνωση τέτοιων ομάδων, σε κατά τόπους κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, στην εκκλησία ή τέλος, σε ιδιώτες ψυχολόγους, οι οποίοι έχουν λάβει εκπαίδευση στη διοργάνωση και το συντονισμό των Σχολών Γονέων, διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια και αναλαμβάνουν τη δημιουργία Σχολών Γονέων.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ.

H ψυχολογία του νέου γονιού, το άρρωστο παιδί και η ψυχολογία του, η ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια, το παιχνίδι και η ψυχολογική του σημασία, το παιδί που δεν αποδίδει στο σχολείο, η προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο και ρόλος των γονέων, ο σχολικός προσανατολισμός, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εφηβείας, τα ναρκωτικά και η πρόληψή τους, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι φιλίες στην εφηβεία, ο πατέρας και η μητέρα στη σύγχρονη οικογένεια, οι σχέσεις των συζύγων, η διαμόρφωση της προσωπικότητας, η μονογονεϊκή οικογένεια, η άγαμη μητέρα, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χωρισμού κ. λ. π.

 

Η αγωγή των παιδιών και η προάσπιση του θεσμού της οικογένειας, είναι υπόθεση όλων μας!

 

Ημερολόγιο Γεγονότων

Ψυχολογική Αναδραστικότητα: Η αντίδραση στον περιορισμό της ελευθερίας

Η τρέχουσα περίοδος, την οποία διανύουμε με άγχος και αβεβαιότητα, είναι πρωτόγνωρη για κάθε άτομο, ομάδα και κοινωνία. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που λόγω μιας πανδημίας, η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη έχει τεθεί σε καραντίνα και απομόνωση, με σκοπό τη διακοπή της μετάδοσης του –γνωστού πια...
Διαβάστε περισσότερα