Επαγγελματικός προσανατολισμός και επιλογή επαγγέλματος
Η πρώτη λυκείου τέλειωσε… και τώρα τι…? Ποια κατεύθυνση να επιλέξω; Να επιλέξω με βάση τους φετινούς μου βαθμούς ή με βάση αυτά που λέγονται ότι θα είναι τα επαγγέλματα του «μέλλοντος»; ..ή μήπως απλώς να επιλέξω αυτό που ονειρεύομαι;… και αν δεν ξέρω τι είναι αυτό που ονειρεύομαι..?
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός ξεκινά πολύ νωρίτερα από όσο νομίζουμε… από τις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου και μέχρι την ΄Β Λυκείου όπου έχουμε επιλέξει κατεύθυνση καλούμαστε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δε, κάνουν την απόφασή μας να επιλέξουμε επαγγέλματα ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς όλα γύρω μας διαδραματίζονται σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας και γενικότερης ανασφάλειας που εντείνουν τη δυσκολία μας να λάβουμε αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον μας.
Ας δούμε πώς η επιστήμη της ψυχολογίας και η επαγγελματική συμβουλευτική μπορούν να μας βοηθήσουν.
1. Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;
Σύμφωνα με έναν επίσημο ορισμό, ο επαγγελματικός προσανατολισμός ορίζεται ως «το σύνολο των διαδικασιών που πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο από άτομα με ειδική εκπαίδευση, σκοπός των οποίων είναι η υποβοήθηση του ατόμου να πάρει μόνο του τις κατάλληλες γι’ αυτό αποφάσεις, όσον αφορά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει» (Κασσωτάκης, 1981)
2. Αυτογνωσία και επαγγελματικός προσανατολισμός
Η διαδικασία της αυτογνωσίας είναι πολύ σημαντική γα την επιλογή του κατάλληλου για εμάς επαγγέλματος καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά μας, τις δεξιότητες και τις αξίες μας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ορθές επιλογές.
Προτού διαλέξουμε τις υποψήφιες σχολές στο μηχανογραφικό μας, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα όπως:
-
Τι επάγγελμα μου ταιριάζει;(Προσωπικότητα)
-
Τι μου αρέσει να κάνω; Ποιο επάγγελμα με ελκύει περισσότερο; (Ενδιαφέροντα)
-
Τι μπορώ να κάνω; Ποιες είναι οι κλίσεις μου;(Δεξιότητες)
-
Γιατί είναι σημαντικό για εμένα να κάνω αυτό το επάγγελμα; Τι θα κερδίσω απ’ αυτό ως άτομο; (Αξίες)
Ας υποθέσουμε ότι μας αρέσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Εκτός από το ότι μας φαίνεται ελκυστικό, χρειάζεται να αναλογιστούμε ότι ένα τέτοιο επάγγελμα χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες όπως δυναμισμό, εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, επικοινωνιακές δεξιότητες, πειθώ, επιμονή, ικανότητα επιρροής και ευχέρεια στον γραπτό και προφορικό λόγο. Από την άλλη μεριά εάν μας ελκύουν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα της ελεύθερης δραστηριότητας και της προσωπικής έκφρασης, τα ωράριά μας μπορεί να είναι πιο ευέλικτα και τα εισοδήματά μας λιγότερο σταθερά
3. Γιατί να συμμετέχω σε Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη των προβληματισμών μας , η σωστή επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να μας απαλλάξει από την αγωνία και το άγχος να επιλέξουμε τις κατάλληλες σχολές στο μηχανογραφικό μας. Στα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη και σταθερή εικόνα εαυτού.
Συνήθως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού περιλαμβάνει προσωπικές συμβουλευτικές συναντήσεις με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας και τεστ ενδιαφερόντων, ικανοτήτων και προσωπικότητας. Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, ο σύμβουλος θα είναι σε θέση να μας προτείνει σχολές που ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ μας και να μας πληροφορήσει για τις προοπτικές απασχόλησης των τμημάτων και την απορρόφηση των αποφοίτων των στην αγορά εργασίας. Μέσα από ένα σωστό πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού επιτυγχάνουμε:
- Αυτογνωσία
- Καθορισμό στόχων
- Σχεδιασμό επαγγελματικής πορείας
- Διερεύνηση επαγγελματικών μας επιλογών
Ας θυμόμαστε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί μια συνεχιζόμενη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μας ζωής. Συχνά χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους και τις επιλογές μας ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες της προσωπικής μας ζωής αλλά και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
Ας μην ξεχνάμε…
Μία τυχαία επιλογή επαγγέλματος μπορεί να μας οδηγήσει στην επιτυχία
Μία κατάλληλη επιλογή επαγγέλματος μπορεί να μας οδηγήσει στην ευτυχία